Steliana Nistor – “Dacă aş avea o uşă deschisă din partea municipiului Sibiu cu siguranţă că aş reveni acasă”

O multiplă campioană europeană şi mondială între 2006 şi 2008 a ales să părăsească România pentru că aici pur şi simplu nu a reuşit să îşi găsească de lucru ca antrenoare. Gimnasta Steliana Nistor este de mai bine de doi ani plecată în Norvegia, acolo unde a fost primită cu braţele deschise şi pregăteşte viitoarele talente ale nordicilor.

Steliana a vorbit cu Prosport într-un interviu acordat acasă la Sibiu despre trăirile şi problemele de care s-a lovit în ultimii ani, de când a renunţat la cariera de gimnastă din cauza unor probleme medicale.

De ce ai ales să mergi în străinătate?
Am plecat să profesez în altă ţară pentru că mi-am dorit să devin antrenoare. Acolo este mult mai bine. De când am plecat am fost mult mai bine văzută, mult mai respectată şi apreciată pentru tot ce am făcut în întreaga mea carieră sportivă. În România mi-a lipsit în primul rând aprecierea din partea municipiului Sibiu pentru că am concurat la toate campionatele posibile de la judeţene pânâ la Jocurile Olimpice. Am încercat să mă angajez ca şi suplinitor la clubul CSS Sibiu şi mi s-a spus că nu se poate.

Unde antrenezi în Norvegia?
Pentru început am antrenat copii cu vârste de la 4 ani la 14 ani. Am lucrat un an jumătate, după aceea am fost nevoită să îmi dau demisia din anumite circumstanţe. Acum lucrez lângă capitala Oslo, la aproximativ 20 de kilometri. Am la pregătiri copii cu vâste de la 6-7 ani până la 14-15 ani, şi fete şi băieţi.

Vin copiii la sport?
Ei sunt foarte interesaţi în primul rând să facă sport. Nu neapărat performanţă. Pentru ei e important să aibă activitate sportivă. Ca şi societate oamenii sunt mult mai calculaţi şi mai ok. Am încercat să fac diferenţa între sistemul nordic de pregătire sportivă şi cel de aici. E mult mai bine acolo, copiii sunt mult mai calculaţi şi îşi dau interesul în orice fac. Şi din punct de vedere material este mult mai bine, chiar dacă taxele sunt foarte mari.

Te-ai întoarce în ţară?
Dacă aş avea o uşă deschisă din partea municipiului Sibiu cu siguranţă că aş reveni acasă. Pot să spun că gimnastica nu e foarte bine văzută ca în România sau în China. Sportul însă în general este altfel perceput, există interes.

România participă la Jocurile Olimpice cu o echipă schimbată. Ce şanse are la medalii?
Eu am încredere în fete. Am încredere în domnul Bellu şi doamna Bitang, chiar dacă am un mare regret, şi anume acela că nu am fost antrenată de ei. Le doresc tot binele din lume şi am încredere că se vor întoarce cu medalii de la Jocurile Olimpice.

Cunoşti componenţa echipei României. Crezi că poate fi Cătălina Ponor locomotivă pentru echipa României la Londra?
Pot să zic că toată lumea se bazează pe Cătălina Ponor, dar mai sunt şi alte gimnaste care fac parte din echipa României. Să nu uităm de Izbaşa, Iordache, Chelaru, Bulimar şi celelalte două rezerve. Eu le spun să nu se lase şi să lupte până la capăt, să vină acasă cu capul sus. Adversarii României cred că vor fi aceeaşi, SUA, China şi Rusia.

Cât mai stai în Norvegia?
Depinde de sistem şi cum o să meargă mai departe lucrurile acolo. M-aş întoarce dacă aş avea sprijin aici. Am aşa un regret că din 2006, când am fost aleasă cea mai bună sportivă din Sibiu, mă aşteptam să fiu numită măcar cetăţean de onoare şi nu să stau într-o locuinţă socială pe care nu pot să o cumpăr, nu pot să o vând şi nu pot să fac nimic cu ea.

Medaliată olimpică la Beijing cu echipa

Steliana Nistor a fost componentă de bază a echipei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, care a terminat pe treapta a treia a podiumului.

Sibianca a obţinut mai multe medalii importante la competiţiile de anvergură. Cel mai important rezultat a fost titlul de vicecampioană a lumii în 2007 (Stuttgart) la individual compus. În Germania, Steliana a mai obţinut un argint la bârnă şi un bronz cu echipa.

În palmaresul ei mai figurează o medalie de aur la Europeanul de la Clermont Ferrand (cu echipa, 2008), plus alte patru distincţii la trei CE.

Sursa: ProSport

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: